Ako vybrať ručný mlynček na kávu?

ako vybrat mlyncek na kavu

Máte radi vôňu čerstvo namletej kávy? Potom si jej mletie najlepšie užijete práve s ručným mlynčekom na kávu. Na rozdiel od elektrického, pri ručnom mletí pocítite drtenie každého jedného zrnka čo sprevádza lahodná vôňa čerstvo pomletej kávy.

Poďme ale k jadru veci, ako vybrať ten správny ručný mlynček.

 

Mlecí mechanizmus

Základom kvalitného mlynčeka je mlecí mechanizus tvorený keramickými mlecími kameňmi. Lacnejšie ručné mlynčeky kávu sekajú za pomoci železného mlecieho mechanizmu.

Keramické mlecie kamene zabezpečujú rovnomerne pomletú kávu, drtením. Nebude sa Vám teda stávať, že medzi jemne mletou kávou nájdete aj väčšie kúsky kávových zŕn.

Ďalšou výhodou mlecích kameňov je to, že sa takýto strojček pri mletí nezahrieva a neprenáša teplo spôsobené trením na mletú kávu. Tým pádom ostáva maximálne zachovaná kvalita kávy.

Nastavenie hrúbky mletia

Aby ste s mlynčekom pripravili kávu pre espresso, tureckú kávu alebo kávu z moka konvičky, potrebné je aby mlynček na kávu mal možnosť nastaviť hrúbku mletia.

Espresso vyžaduje jemné mletie, turecká káva najjemnejšie (prach), naopak káva z moka konvičky stredne jemné mletie.

To, že mlynček umožňuje nastaviť hrúbku mletia spoznáte väčšinou tak, že po odňatí nádoby na pomletú kávu uvidíte v spodnej časti mlecieho mechanizmu maticu, ktorou sa hrúbkla mnetia nastavuje.

Prevedenie kávovaru

Aby Vám mlynček slúžil čo najdlhšie a neutrepel pri menšom páde alebo udretí, potrebné je siahnúť po trvácom materiále akým je napríklad nerezová oceľ.