Správne mletie kávy

Prečo je dôležité namlieť si čerstvú kávu? Aký je rozdiel medzi mlynčekmi, či aký je rozdiel v hrúbke mletia?

Veľa ľudí nemá prehľad v mletí kávy a celkovo vo význame mletia kávy, alebo nevedia, ako vybrať správny mlynček na kávu. Ale to nevadí. My sme na tie najčastejšie otázky odpovedali a všetko potrebné o mletí kávy sa dočítate v tomto článku.

Na začiatok si vysvetlíme, prečo vlastne je také dôležité a prospešné kávu čerstvo namlieť.

Káva obsahuje niekoľko minerálov a jej najväčším nepriateľom sú kyslík a svetlo. Hneď po otvorení balíčka s už namletou kávou začína proces. V kombinácii s kyslíkom a svetlom káva stráca na kvalite, aróme a chuti. Čím dlhšie je káva otvorená – tým je menej kvalitná. A práve preto je dôležité kávu namlieť vždy čerstvo, najlepšie len toľko ,koľko potrebujeme na okamžité spracovanie. Neodporúčame mlieť kávu do zásoby a skladovať ju, pretože hneď po zomletí začína oxidácia z čoho dôsledkom stráca väčšinu CO2 a iných látok ktoré dodávajú káve chuť a arómu.

Existujú dva druhy mlynčekov. Čepeľové a s keramickými mlecími kameňmi. Čepeľové mlynčeky neodporúčame, kvôli ich nerovnomernému mletiu. Nerovnomerné mletie totiž spôsobuje, že výsledná káva môže byť prepálená alebo nedovarená, kvôli rôznej teplote nerovnomerne pomletých zŕn.

S istotou odporúčame mlynček na kávu s keramickými mlecími kameňmi. Takýto mlynček melie kávu rovnomerne a pritom sa nestihne zahriať natoľko, aby spálil zrná. Je to kvôli tomu, že kávové zrná drtí, nie seká (ako je to pri čepeľových mlynčekoch).

A presne takýto je mlynček Mlynko s keramickými mlecími kameňmi. Je výnimočný aj tým, že má nastaviteľnú hrúbku mletia. Takže si s týmto ručným mlynčekom môže pripraviť kávu podľa chuti naozaj celá rodina. Je vyrobený z nerezovej ocele, čo zaručuje dlhú životnosť. Nesmie chýbať moderný a praktický trojuholníkový dizajn, či skladateľná nerezová rúčka.

Vďaka Mlynčeku mlynko s nastaviteľnou hrúbkou mletia vieme použiť veľmi jemné mletie kávy, kedy sú mlecie kamene najbližšie k sebe. Používa sa pri príprave Tureckej kávy. Konzistencia je na dotyk aj pohľad jemnučká, pripomína nám hladkú múku.

Ďalej jemné mletie, ktoré sa využíva na prípravu espressa. Pri tomto mletí je káva tiež namletá najemno, ale o čosi hrubšie. Pripomína polohrubú múku alebo jemný piesok.

Mlynčekom Mlynko môžeme použiť aj stredne hrubé mletie, ktoré je vhodné pre Moka konvičku alebo Aeropress.

Alebo zvolíme hrubé či veľmi hrubé mletie, pre prípravu filtrovanej kávy alebo pre prípravu kávy vo french presse.

Tak, a teraz si môžete pripraviť svoju obľúbenú kávu s čerstvo namletými kávovými zrnami a precítiť tak celý proces prípravy kávy. Vďaka tomu si kávu vychutnáte omnoho viac, ako keby ste si kúpili hotovú pomletú kávu, ktorá po čase stráca svoju kvalitu. Pretože pri káve nie je dôležitá kvantita, ale kvalita 😉