Správne mletie kávy

spravne mletie kavyPrečo je dôležité namlieť si čerstvú kávu? Aký je rozdiel medzi mlynčekmi, či aký je rozdiel v hrúbke mletia?

Veľa ľudí nemá prehľad v mletí kávy a celkovo vo význame mletia kávy, alebo nevedia, ako vybrať správny mlynček na kávu. Ale to nevadí. My sme na tie najčastejšie otázky odpovedali a všetko potrebné o mletí kávy sa dočítate v tomto článku.

Na začiatok si vysvetlíme, prečo vlastne je také dôležité a prospešné kávu čerstvo namlieť.

Káva obsahuje niekoľko minerálov a jej najväčším nepriateľom sú kyslík a svetlo. Hneď po otvorení balíčka s už namletou kávou začína proces. V kombinácii s kyslíkom a svetlom káva stráca na kvalite, aróme a chuti. Čím dlhšie je káva otvorená – tým je menej kvalitná. A práve preto je dôležité kávu namlieť vždy čerstvo, najlepšie len toľko ,koľko potrebujeme na okamžité spracovanie. Neodporúčame mlieť kávu do zásoby a skladovať ju, pretože hneď po zomletí začína oxidácia z čoho dôsledkom stráca väčšinu CO2 a iných látok ktoré dodávajú káve chuť a arómu.

Existujú dva druhy mlynčekov. Čepeľové a s keramickými mlecími kameňmi. Čepeľové mlynčeky neodporúčame, kvôli ich nerovnomernému mletiu. Nerovnomerné mletie totiž spôsobuje, že výsledná káva môže byť prepálená alebo nedovarená, kvôli rôznej teplote nerovnomerne pomletých zŕn.

S istotou odporúčame mlynček na kávu s keramickými mlecími kameňmi. Takýto mlynček melie kávu rovnomerne a pritom sa nestihne zahriať natoľko, aby spálil zrná. Je to kvôli tomu, že kávové zrná drtí, nie seká (ako je to pri čepeľových mlynčekoch).

A presne takýto je mlynček Mlynko s keramickými mlecími kameňmi. Je výnimočný aj tým, že má nastaviteľnú hrúbku mletia. Takže si s týmto ručným mlynčekom môže pripraviť kávu podľa chuti naozaj celá rodina. Je vyrobený z nerezovej ocele, čo zaručuje dlhú životnosť. Nesmie chýbať moderný a praktický trojuholníkový dizajn, či skladateľná nerezová rúčka.

Vďaka Mlynčeku mlynko s nastaviteľnou hrúbkou mletia vieme použiť veľmi jemné mletie kávy, kedy sú mlecie kamene najbližšie k sebe. Používa sa pri príprave Tureckej kávy. Konzistencia je na dotyk aj pohľad jemnučká, pripomína nám hladkú múku.

Ďalej jemné mletie, ktoré sa využíva na prípravu espressa. Pri tomto mletí je káva tiež namletá najemno, ale o čosi hrubšie. Pripomína polohrubú múku alebo jemný piesok.

Mlynčekom Mlynko môžeme použiť aj stredne hrubé mletie, ktoré je vhodné pre Moka konvičku alebo Aeropress.

Alebo zvolíme hrubé či veľmi hrubé mletie, pre prípravu filtrovanej kávy alebo pre prípravu kávy vo french presse.

Tak, a teraz si môžete pripraviť svoju obľúbenú kávu s čerstvo namletými kávovými zrnami a precítiť tak celý proces prípravy kávy. Vďaka tomu si kávu vychutnáte omnoho viac, ako keby ste si kúpili hotovú pomletú kávu, ktorá po čase stráca svoju kvalitu. Pretože pri káve nie je dôležitá kvantita, ale kvalita.

Články, návody, tipy a triky

Cafelat Robot

Cafelat Robot

Cafelat Robot je mechanický kávovar vyrobený z kvalitných materiálov, ktorý zaujme hlavne skúsených kávičkárov / baristov. Cafelat robot zaujme kvalitou spracovania a kvalitou samotnej kávy, ktorú s ním pripravíte. Na kávovare...

Váha na kávu – pomôcka domáceho baristu

Váha na kávu – pomôcka domáceho baristu

Pri príprave kávy je dôležité pracovať so správnym množstvom kávy a vody. V tomto článku sa pozrieme na to aké funkcie by mala mať dobrá váha na kávu. Parametre dobrého...

Správne mletie kávy

Správne mletie kávy

Prečo je dôležité namlieť si čerstvú kávu? Aký je rozdiel medzi mlynčekmi, či aký je rozdiel v hrúbke mletia? Veľa ľudí nemá prehľad v mletí kávy a celkovo vo význame...

Termoska na kávu

Termoska na kávu

Každý kto má rád teplú kávu ocení ak termoska na kávu bude po ruke. Malá šikovná vecička na cesty, ktorá vodu udrží teplú. V dnešnej dobe je mnoho variant, rozmerov...

Káva na cesty

Káva na cesty

  Každý kávičkár určite ocení možnosť prípravy chutnej kávičky na cestách. Dnes už je možné pripraviť aj na cestách ozaj kvalitnú kávu, porovnateľnú ako z profesionálneho stroja z kaviarne. Čo budeme...

Ako vybrať ručný mlynček na kávu?

Ako vybrať ručný mlynček na kávu?

Máte radi vôňu čerstvo namletej kávy? Potom si jej mletie najlepšie užijete práve s ručným mlynčekom na kávu. Na rozdiel od elektrického, pri ručnom mletí pocítite drtenie každého jedného...

Slovenský mlynček na kávu, Mlynko

Slovenský mlynček na kávu, Mlynko

  Mlynko je nová slovenská značka ručných mlynčekov na kávu. Cieľom je ponúknuť spotrebiteľom mlynčeky vysokej kvality za dostupné peniaze. Značka Mlynko sa zrodila na Slovensku, mlynček bol navrhnutý na Slovensku....

Ako mlieť kávu?

Ako mlieť kávu?

Každý typ pripravenej kávy vyžaduje samostatnú hrúbku mletia kávy. Začnime od najjemnejšieho mletia. Turecká káva – veľmi jemné mletie (prach) Espresso – jemné mletie Mokka, french press – stredne jemné mletie Hrubé mletie...

Wacaco Nanopresso – cestovný kávovar

Wacaco Nanopresso – cestovný kávovar

Radi si vychutnávate svoju obľúbenú kávičku na cestách? Cestovný kávovar Wacaco Nanopresso vám umožní vychutnať si poriadne espresso kdekoľvek sa budete nachádzať. Pre výrobu kávičky nepotrebujete elektrickú energiu. Jednoduchým pumpovaním...